Recension: Skräck från Italien - MORITURIS - 2011



Morituris
Regi: Raffaele Picchio
2011
Horror

Fem ungdomar är på väg ut i skogen till ett rejvparty som ska äga rum där. Dagen innan har de träffats på en nattklubb och de båda flickorna har slagit följe med de tre killarna. De skojar och stojar i bilen på väg dit. Väl framme hittar de ingen fest. Kanske är det för tidiga? Kanske är killarna inte helt ärliga med sina avsikter? Men något mer lurar i mörkret, platsen de befinner sig på är en gammal gladiatorarena och inte kan väl de döda förbli döda…

Det finns flera citat och påståenden på omslaget att det här skulle vara en riktigt rejält otäck film men våld och tortyr över det vanliga. Det går ju helt enkelt inte att låta bli att kommentera det, agnar man kroken och kastar ut den får man allt vara beredd på att någon nappar. Jag menar inte att man skulle fara med osanning för det är en ganska brutal film, men man ska också vara på det klara med att det handlar om ett sätt att sälja in filmen bland DVD-köparna!

Stämningen är riktigt brutal men tyvärr är bilden på tok för mörk mest hela tiden för att filmen ska kunna göra sig full rättvisa. Hade man sett lite mer av det som händer och sker hade det också varit mycket bättre. Det är naturligtvis omöjligt att säga, men med tanke på att det är Sergio Stivaletti som har gjort effekterna så räcker det för mig. Jag har tillräckligt stort förtroende för hans expertis som effektmakare att jag vågar sticka ut hakan.







Det andra problemet, förutom mörkret, är att det blir lite för rörigt. Det är liksom två olika handlingar som avverkas. Det är inte bara killarna och tjejerna, vilket nog hade kunnat vara en nog så skräckinjagande upplevelse, det är också gladiatorerna. De känns aningen malplacerade, i synnerhet eftersom det är så svårt att se några detaljer. Man får ana sig till vad som händer många gånger och det blir lite tröttsamt i längden. Kort sagt kan man säga att man, som enligt en parafras på det gamla ordspråket, verkar ha velat för mycket och istället mist hela stycket. Det är inte spännande och det är inte rysligt. Det är inte splatter och det är inte gore. Det är ingen rape/revenge rulle heller. Allting ligger någonstans i gränslandet mellan allt det andra utan att bli något.

Nåja, det är trots allt ingen värdelös film! Jag känner bara mig lite frustrerad över vad som hade kunnat vara om man hade skött sina kort rätt. Att italienarna kan göra riktigt brutala filmer vet varenda kultfilmsfanatiker redan, synd bara att man slarvade bort de potentiella premisserna i denna…

5/10